· 

Het belang van goede (hoge) luchtvochtigheid

De vraag van vandaag : “Hoe hoog is de relatieve luchtvochtigheid in uw woning ? “

Dit is ook de vraag die wij vaak aan klanten stellen, wanneer zij de aankoop van parket of een mooie eikenhouten tafel overwegen.

Het antwoord op deze vraag luidt vaak : “de vochtigheid is wel voldoende hoor, maar ik heb geen idee hoe hoog deze is “ of “ de relatieve luchtvochtigheid ? Geen idee, maar dit zal wel in orde zijn !”

 

Moraal van het verhaal :

Iedereen denkt dat de relatieve vochtigheid in zijn woning wel in orde is. Als we hier meer op doorgaan blijkt dit echter meer gissen dan weten.

 

Wat is eigenlijk de “luchtvochtigheid” ?

Als we spreken over een hoge luchtvochtigheid denken veel mensen dadelijk aan een té vochtige ruimte en de bijhorende schimmel die ermee gepaard gaat. Dit is dus niet wat we bedoelen én ook niet de bedoeling.

Praat je over de luchtvochtigheid in huis, dan heb je het eigenlijk over de relatieve luchtvochtigheid. Hoeveel waterdamp zit er in de lucht ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten.

Dit is uiteraard niet nieuw. U herinnert zich vroeger zeker de waterreservoirs die aan de centrale verwarming waren gevestigd of de warmwaterketel op de kachel ?

 


Factoren die de luchtvochtigheid beïnvloeden zijn de temperatuur en luchtdruk.

De relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procent.

Een ideale luchtvochtigheid zit tussen de 45 en 65 procent in combinatie met een matige temperatuur.

Om de luchtvochtigheid te meten heb je een hygrometer nodig, de meeste weerstations bevatten meestal ook een hygrometer.

We gaan dus voor de ideale luchtvochtigheid in huis. Maar waar merk je aan of de luchtvochtigheid te hoog of te laag is?

 

Te lage luchtvochtigheid in huis

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt. Dat geldt voor houten meubels, maar ook voor bijvoorbeeld je vloer en raamkozijnen. Zelfs het voegsel van een tegelvloer kan gaan barsten, door een te lage luchtvochtigheid in huis.

 

 

 

 

 

 

 Te hoge luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken. Houten meubels, massief eiken parketvloeren en raamkozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Mensen hebben het bij een te hoge luchtvochtigheid vaak erg warm, omdat ze via de lucht hun warmte niet goed kwijt kunnen. Een ideale luchtvochtigheid in huis is dus niet alleen ideaal, maar ook echt nodig om fijn te wonen. Nog een nadeel is dat je meer moet verwarmen bij een te hoge luchtvochtigheid. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te maken.

 


 

Ventilatie versus verluchten

Ventileren is niet hetzelfde als verluchten.

In oude woningen komt er vaak verse lucht binnen door kieren en spleten.

Nieuwe woningen of verbouwde woningen zijn doorgaans zo goed geïsoleerd dat u een ventilatiesysteem of ventilatieroosters nodig hebt.

 

Maar een goede isolatie kan ook problemen met de luchtkwaliteit opleveren, als we niet voldoende ventileren.

Ventilatie zorgt voor voldoende verse zuurstof. ... Door ventilatie wordt vocht afgevoerd en zo vermijdt u schimmels, problemen met huisstofmijt en onaangename geuren. Als u voldoende ventileert en verlucht, kunnen schadelijke stoffen (uit schoonmaakproducten, verwarming, apparaten, bouwmaterialen, ...zich niet opstapelen in de binnenlucht.

Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde binnenlucht naar buiten gaat en (minder vervuilde) buitenlucht naar binnen komt.

Verluchten doet men door ramen of deuren tijdelijk open te zetten en is een aanvulling op ventileren. Verluchten is bijvoorbeeld nuttig na het poetsen.

 

Welke invloed heeft dit op uw massieve/samengestelde parket of op uw massieve eiken tafel of meubel ?

Als u een massieve of samengestelde eiken parket gaat plaatsen of u overweegt om een mooie massieve eettafel of meubel aan te kopen, adviseren wij bij Chateaubois ook om de luchtvochtigheid op te volgen en een luchtbevochtiger aan te kopen.

 


Vooraleer u de eiken parketvloer gaat installeren is het zeer belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid zich tussen de 45% en 65% bevindt. Maar ook na de plaatsing is het belangrijk om dit percentage in het oog te houden. Een afwijkend percentage zou er kunnen voor zorgen dat de parket gaat krimpen of juist uitzetten.

 

Bij een te lage luchtvochtigheid zal het hout vocht afstoten en krimpen.

  • Gevolg : Hierdoor kunnen onherstelbare barsten ontstaan.

Bij een te hoge luchtvochtigheid zal het hout vocht absorberen.

  • Gevolg : hierdoor zullen de planken gaan schotelen, dit wil zeggen dat ze uitzetten en de plank opbolt.

Luchtbevochtigers

Om constant de luchtvochtigheid te meten in een ruimte, bestaan er luchtbevochtigers met ingebouwde hygrostaat. Dit toestel meet de vochtigheid van de lucht en zal de ruimte bevochtigen indien nodig door middel van een koudwater techniek.

 

Invloed van de seizoenen op uw parket

Ook de seizoenen spelen een belangrijke rol. De luchtvochtigheid kan sterk variëren tussen zomer en winter (variaties tussen 90% - 20%). In de winter zal het parket krimpen en in de zomer zal het parket uitzetten. De moeilijkste periode voor hout is de winter, bij vriestemperaturen is er kans dat er een extreem lage luchtvochtigheid is (tot 20%). Indien de ruimtes dan nog eens extra opgewarmd worden, geeft de parketvloer zijn laatste vocht af waardoor het parket reageert en kan loskomen uit zijn voegen. Het is belangrijk om er bewust van te zijn dat hout een natuurproduct is en dat de kans op vervorming, vorming van scheurtjes of open spleetjes in de voegen bestaat en moet geduld worden.

 


BELANGRIJK :

  • Meet regelmatig de luchtvochtigheid.
  • Vaak is het nodig een elektrische luchtbevochtiger te plaatsen om een voldoende vochtigheidsgraad (45 tot 65%) te kunnen behouden.
  • Hou bij de aankoop van een luchtbevochtiger rekening met het bereik (kubieke meter).
  • Het is aan te raden de luchtbevochtiger in het midden van een ruimte te plaatsen, zo ver mogelijk verwijderd van de warmtebron (radiator, haard).
  • Ruimtes die in de winter niet bewoond worden, moeten verwarmd worden tot minimum 10°C.
  • Plaats massief eiken tafels nooit in een veranda waar de temperatuur zeer hoog kan oplopen.
  • Plaats massief eiken tafels/meubels NOOIT in de rechtstreekse nabijheid van een airco.