Eenmaal je een parketvloer hebt aangekocht, wil je natuurlijk dat deze er zo mooi mogelijk blijft uitzien. Als ChateauBois Oostende willen wij uiteraard ook dat u zeer lang kan genieten heeft van een mooie, duurzame parketvloer.
Het is dus zeer belangrijk om je parket met de nodige zorg te behandelen.
Wat vast staat als een paal boven water: als je je houten vloer op de juiste manier en met de juiste producten onderhoudt, zal hij langer meegaan en zal hij er ook altijd zeer mooi blijven uitzien.

Wij werken met de professionele producten van Blanchon. Ons advies richt zich dan ook op deze producten. Niet alle producten zijn compatibel met elkaar. Bij twijfel ga je best even langs, naar de zaak waar je het parket hebt aangekocht.
Enkele prangende vragen zijn vaak :
- Mag ik mijn parket wel met water/nat dweilen ?
- Kan ik mijn parket enkel stofzuigen ?
- Hoe vaak moet ik stofzuigen of dweilen ?
Hoe je een parket onderhoudt, hangt af of het parket geolied is, met vernis of boenwas werd behandeld.
In deze blog geven we je enkele praktische tips mee voor :
1. Geoliede en verniste parketten
We starten met enkele tips, die je zowel op geolied als geverniste parketten kan aanwenden.
- Stofzuigen (met een parketborstel)
- Dweilen met een uitgewrongen dweil (= wekelijks onderhoud).
Nota : gebruik steeds 2 emmers: 1 emmer zuiver water (= zonder zeep) + 1 emmer met (de geschikte) zeep.
Zo wordt het opgenomen vuil niet vermengd met de zeep.

- Respecteer de verhouding (water/zeep). Zo vermijd je afdrukken van schoenzolen.
- Neem een dweil die je enkel en alleen gebruikt voor het parket en bv. geen dweil waarmee je ook het terras dweilt.
- Onder de stoelen, tafels en zetels breng je best viltjes aan als deze rechtstreeks op het parket worden geplaatst.
- Wat je best vermijdt is: enkel dweilen met zuiver water
De reden hiervan is, dat bij gebruik van enkel water het hout uitdroogt. Parketzeep gaat het hout voeden.
2. Parketten afgewerkt met een hardwaxolie, een Solid oil of een watergedragen parketolie
- Voor het wekelijks onderhoud adviseren wij de Natuurzeep van Blanchon voor geoliede parketten. Deze zeep is zeer geconcentreerd en geeft voeding aan het parket. Een parket die op regelmatige basis “gevoed” wordt, gaat op termijn ook beter bestand zijn tegen vlekken. Opgelet, een parket is nooit 100% vlekproof.
- Je merkt dat het parket er “schraal” begint uit te zien. Dit kan zich uiten naar looplijnen die zichtbaar worden of het hout droger begint aan te voelen? Dan is het tijd om het parket te behandelen met een laagjes onderhoudsolie. Je kan je eventueel zelf (manueel of machinaal) aanbrengen. Een onderhoudsolie gaat het parket intensief voeden.
- Nog even verdergaand op de onderhoudsolie.
Een hardwaxolie /solid oil zijn solventgedragen olies. Dit betekent dat je ook een onderhoudsolie moet gebruiken voor hardwaxolies/solid oils.
Bij een watergedragen parketolie ga je een onderhoudsolie aanbrengen voor watergedragen olies. De samenstelling is niet dezelfde als deze voor de solventgedragen olies.
Je hebt geen idee meer, welke olie er ooit is aangebracht op je parket… Ook dat probleem stelt zich regelmatig. Blanchon heeft in dit geval wel een oplossing, nl. de universele parketolie. Deze olie is zowel geschikt voor solvent- als watergedragen olies. Deze olie geeft iets minder voeding dan de traditionele olies, maar bij twijfel is dit zeker de beste keuze.




- 3. Parket afgewerkt met vernis
- Een geverniste parket is zeer eenvoudig in onderhoud. Wekelijks onderhoud gebeurt bij een gevernist parket met een geschikte cleaner die reinigend werkt en de vernislaag in ere houdt.
- Om de 1 à 2 maanden kan een laagje polish (mat of satijn) aangebracht worden. Kleine krasjes worden op die manier uit de (bovenste) vernislaag gehaald en de matte of satijnen uitstraling wordt hersteld.
- Doordat de vernislaag een sluitende beschermlaag op de parket legt, zijn vlekken dan weer zeer zeldzaam bij een parket afgewerkt met vernis.
- Geen voedende producten gebruiken voor een geverniste parket. Vanwege de vernislaag gaat de voeding niet tot het hout doordringen en ga je laagjes creëren, wat zeker niet de bedoeling is.
Hou ook altijd de luchtvochtigheid in de gaten. Die dient het hele jaar door tussen de 45 en de 65% te zitten om
bv. scheurtjes in het hout te voorkomen. Je vindt meer informatie over de luchtvochtigheid in onze andere blog.
Hoe voorkom je krassen in je parket ?
Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus hierbij enkele tips om krassen te verhinderen.
- Til meubels altijd op in plaats van ze over de vloer te schuiven. Dat is vooral belangrijk bij zware meubels zoals zetels etc. De poten kunnen glimmende strepen achterlaten op een geoliede vloer, of erger nog, de vloer zelf beschadigen.
- Breng viltjes aan onder de poten van stoelen en tafels. Gebruik liever geen rubbertjes, want daar zitten weekmakers in. Als die warm worden, kunnen ze zwarte strepen veroorzaken. Op de markt vind je zeker dopjes voor stoelen op parketvloeren.
- Probeer te voorkomen dat voorwerpen met een scherpe punt op de vloer vallen.
- Onderhoud je vloer regelmatig met de aanbevolen onderhoudsproducten. Zo maak je je parketvloer minder kwetsbaar voor beschadigingen.
- Vlekken verwijder je zo snel mogelijk van het parket. Deppen is beter dan wrijven, omdat je door te wrijven de vlek in het parket boent. Opgelet met agressieve middelen. Deze kunnen ook vlekken veroorzaken.
Help ! Mijn parket vertoont krassen ! Wat nu ?
Er is een verschil tussen oppervlakkige krassen en dieper liggende krassen.
I. Oppervlakkige (kleine) krassen
Kleine krassen zijn eenvoudiger te herstellen en kan je in sommige gevallen zelf herstellen. Bij een geoliede vloer is het gemakkelijker om een kras te herstellen dan bij een geverniste parket.
1) Een geoliede parket
- Schuur het parket plaatselijk licht op. Gebruik een zeer fijne schuurkorrel
- Benevel de vloer, zodat de houtporiën open gaan staan.
- Behandel de plaats opnieuw met de betreffende olie.
- Haal de overtollige olie weg met een propere doek.

2) Een geverniste parket
- Krassen zijn bij een gevernist parket moeilijker te herstellen.
- De polish kan ondiepe krasjes in het vernisoppervlak camoufleren, maar diepere krassen kunnen enkel hersteld worden door het volledige parketoppervlak te schuren.
- Het is niet aan te raden om een parket lokaal schuren en te vernissen.

II. Je parket zit volledig onder de krassen of er zijn diepe krassen
Meestal is dit een gevolg van het niet correct onderhouden en niet met zorg omgaan met je parketvloer. Dit is een proces dat niet van vandaag op morgen gebeurt.
Als je parket er echt troosteloos bij ligt, kan je er best een professional bij halen. Hij schuurt de vloer helemaal op, geeft ‘m een nieuwe afwerklaag, en je parket ziet er weer helemaal als nieuw uit. Soms zitten de krassen zo diep, dat enkel de plank(en) kunnen worden vervangen. Deze klus laat u ook best over aan een professioneel parketteur.
Voor de onderhoudsproducten voor je parket, hardwaxolies of solid oils voor massief eiken parketten of samengestelde eiken vloeren kan je altijd terecht in de toonzaal van ChateauBois in Oostende. Wij helpen je graag verder.