· 

Praktische functies van muurplinten

De plinten hebben zoals vele andere materialen een grote evolutie meegemaakt. Je vindt ze letterlijk in alle materialen en stijlen.

Je kan voor of tegen het gebruik van plinten zijn, maar plinten hebben wel degelijk een functie.

Een eiken parketvloer werkt (krimpt en zet uit), dus moet er een uitzetvoeg voorzien worden. Dat geldt trouwens ook voor laminaat. Zelfs bij PVC vloeren wordt best een smalle uitzetvoeg voorzien.

 Waarom zou je dan concreet toch voor een plint opteren ?

 • De vloer wordt niet tot tegen de muur aangelegd. Plinten bedekken de uitzetvoeg tussen de muur en de vloer.
 • Plinten creëren op die manier een mooie overgang tussen vloer en muur.
 • Ze vermijden dat vocht en vuil zich in en onder het eiken parket of laminaat gaat nestelen
 • Ze hebben een decoratieve functie en extra accent aan de stijl van je woning .
 • De juiste plinten kunnen de ruimte optisch groter laten lijken. Hierover vertel ik je verder iets meer in deze blog.
 • Plinten hebben ook een beschermende functie. Ze voorkomen het afbrokkelen van de muur door stoten met de stofzuiger bijvoorbeeld en ze zorgen dat de muur niet nat wordt bij het dweilen.

 

Hoe kies ik de juiste plinten?

De keuze in plinten is zo groot, dat het lastig kiezen is. Daarom denk je eerst even na over het resultaat dat je wilt bereiken met de plinten.

 

I. Effect en uitstraling

Zie jij jouw plinten vooral als een nette afwerking van de vloer?

 • In dat geval kies je het best voor plinten in dezelfde kleur als je vloer óf in de kleur van de deurstijlen.

Wil je een bepaalde sfeer neerzetten of benadrukken?

 • Hoge plinten met een gefreesde rand hebben een klassieke of landelijke uitstraling.
 • Hoge plinten versterken de vorm van de ruimte waarin ze geplaatst zijn.
 • Strakke, hoge plinten kunnen een moderne blikvanger zijn, bijvoorbeeld als je kiest voor een glanzende plint in een kleur uit jouw interieur, anders dan die van de vloer of de wand.

Spelen met kleur of glans/matte effecten ?

 • Door met kleur of met mat versus glanzend te spelen – zoals een glanzende plint met een matte muur in dezelfde kleur –, kun je ook mooie effecten bereiken.
 • Heb je een laag plafond, kies dan juist voor plinten in de kleur van de muur.
 • Wil je de plinten juist in het oog laten springen, kies dan juist voor een kleur die duidelijk afwijkt van zowel de kleur vloer als muur.

Optisch groter effect creëren ?

 • Als je de eiken parketvloer optisch groter wil doen lijken, opteer je bv. voor eiken plinten in de kleur van de eiken vloer.
 • Wil je de kamer optisch groter wil doen ogen, opteer je voor schilderplinten in dezelfde kleur als de muur. Ze gaat dan helemaal op in het interieur.

Je wilt de bestaande plinten (bv. tegelplinten) behouden bij een renovatie ?

Bij een renovatie kan je overwegen om dergelijke plinten te gebruiken, als het praktisch te moeilijk is om bv. de tegelplint te verwijderen. Deze plint installeer je gemakkelijk over de oude plinten heen. Zo vermijd je kapwerk en moet er niet herpleisterd worden. Zeker het overwegen waard


 II. Materiaalsoorten

A) Schilderplinten in MDF

Tot slot is ook de materiaalsoort belangrijk. Kies steeds voor kwaliteit. Mogelijk is deze iets duurder, maar op termijn ga je er doorgaans voordeel uit halen.

Als ChateauBois opteren wij voor MDF plinten die al voorzien zijn van een primer én een laklaag. Dit maakt dat deze gebruiksklaar zijn als je de originele kleur wenst te behouden. Wens je toch liever een andere kleur, kan je deze met slechts 1 laag overschilderen. Dit bespaart je tijd en geld.

MDF plinten zijn doorgaans minder stootvast.

Opteer altijd voor een plint met een kabelgootje achteraan. Soms lijkt dit op het eerste zicht enigszins overbodig, maar als het zich voordoet dat je toch een kabel moet trekken, heb je gelijk de juiste plint om mee aan de slag te gaan.

De renovatieplinten of overzetplinten bestaan in MDF of in kunststof.

Kunststofplinten zijn hard, stootvast en waterbestendig. Let wel op met MDF, want dat materiaal zuigt water op en is minder stootvast.

Renovatie- en overzetplinten zijn overschilderbaar en er bestaat zowel een harde als flexibele versie voor gebogen wanden.

Overzetplinten zijn ideaal om kabels weg te werken. Bij onze MDF plinten is er een speciale rail voorzien om de kabels doorheen te trekken.


B) Massief eiken plinten

Massieve eikenhouten plinten zijn eerder klassiek en hebben een warmere uitstraling. Ze bestaan bij eiken parket meestal uit massief eikenhout of eiken fineerhout. Voordeel van een massief eiken plint, is dat deze beter tegen een stootje kan dan een MDF plint. Een massief eiken plint wordt doorgaans geolied in de kleur van het parket. Bij ChateauBois worden deze in dezelfde kleur geolied als het parket, zodat dit een mooi geheel vormt.

Eens een massief eiken plint geolied is, heb je er nagenoeg geen omkijken meer naar.


III. Hoogte en dikte van de plinten

Naast het materiaal en de kleur speelt ook de hoogte van de plinten een rol.

De hoogte varieert van 6 tot 20 cm. Gewone plinten zijn meestal 6 à 8 cm hoog met uitschieters tot 15 en 20cm.

Overzetplinten beginnen vanaf zo’n 9 cm hoogte. De hoogte van het plafond en de oppervlakte van de kamer zijn hiervoor dikwijls bepalend. Hoe hoger het plafond, hoe hoger gewoonlijk de plinten. Weet echter dat hogere plinten in dezelfde kleur als de muren, de kamer optisch verhogen. Let bij plinten ook op de dikte, zodat ze niet dikker worden dan de deuromlijstingen.

Ook indirect licht geïntegreerd in de plint is mogelijk. Het geeft onmiddellijk sfeer aan je interieur.

 

Veel stof tot nadenken dus en moraal van het verhaal :” Schrijft niet zomaar de plinten af, maar bedenk welke meerwaarde plinten aan je interieur kunnen geven.” Succes verzekerd !