Onze wall panels (imitatie bouwsteen) zijn gemaakt uit verharde tempex en een steenlaag (crepi).
Wat is Tempex juist ? Is dit wel voldoende hard ?
Tempex is een andere benaming EPS (Geëxpandeerd polystyreen) en wordt in de volksmond vooral “piepschuim” genoemd.
Tempex EPS is een veelzijdig materiaal wat op veel uiteenlopende manieren wordt gebruikt. Ook in de bouw wordt EPS gebruikt, bijvoorbeeld als isolatie.

WAT IS EPS-ISOLATIE?
Iedere kubieke meter EPS bevat ongeveer tien miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator, dus dat maakt EPS een uitstekend isolatiemateriaal.
Kenmerken van Tempex
De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding. Hoewel het materiaal enorm licht is, is het ook enorm sterk.
Daarnaast is het waterafstotend, blijft het drijven, kan het zowel trek als druk krachten aan, is het super isolerend en kan het gemakkelijk in vorm worden aangepast.
Door deze verschillende eigenschappen is het een geliefd materiaal in zowel de normale bouw als de weg-, water- en grondbouw.
Naast de bouwkwaliteiten heeft piepschuim natuurlijk ook een aantal uiterlijke kenmerken.
Zo is het materiaal onbewerkt altijd wit en bestaat het uit heel veel kleine bolletjes. Daarnaast maakt het materiaal het bekende piepende geluid wanneer het bewerkt wordt of wanneer twee delen over elkaar gewreven worden. Aan deze piep dankt het materiaal ook zijn bekendste naam: piepschuim.

Hoe wordt Tempex gemaakt ?
Piepschuim wordt gemaakt uit petroleum, hieruit wordt de stof Styreen gewonnen. Deze stof gaat samen met water in een grote trommel.
Doordat Styreen en water elkaar niet kunnen verdragen gaat Styreen zich afzetten tegen het water en ontstaan er kleine druppels Styreen die op het water gaan drijven.
Aan deze druppels wordt een opblaasmiddel toegevoegd waardoor de bekende korrels ontstaan. Doordat de korrels voor het grootste gedeelte (ongeveer 94%) uit lucht bestaan, zijn ze al goed te gebruiken als opvulmateriaal en je ziet ze dan ook vaak in bijvoorbeeld zitzakken.
De korrels worden vervolgens in een grote mal gegooid die de vorm heeft van het uiteindelijke product, in het geval van piepschuim zijn dat vaak platen of blokken. De korrels in de mal worden verwarmd waardoor de lucht in de korrels gaat uitzetten en de korrel aan elkaar smelten.
Nadat de korrels aan elkaar gesmolten zijn en het materiaal is afgekoeld wordt de mal verwijderd en wordt de vorm verder geperfectioneerd. In het geval van piepschuimen platen wordt er eerst een groot blok gemaakt welke vervolgens in platen van verschillende groten gesneden kan worden.
Welke soorten Tempex bestaan er ?
Tempex komt in twee verschillende soorten: hard tempex en zacht tempex.
Hoewel hard misschien het verkeerde woord is, is het wel degelijk harder dan de zachte variant.
Omdat er meer piepschuim korrels worden toe te voegen aan één plaat piepschuimn wordt de plaat harder en kan daardoor meer last dragen.
Een gemiddelde plaat piepschuim bevat per kubieke meter (1x1x1) ongeveer 10 miljoen bolletjes. Door dit op te voeren ontstaan verschillende sterktes.
Waarvoor wordt Tempex gebruikt ?
Tempex is erg divers en wordt daardoor gebruikt voor allerlei typen doeleinden in verschillende soorten bouw.
1) Spoor- en wegenbouw
Hierbij wordt piepschuim vooral gebruikt als fundering.
Omdat het licht, stevig en waterafstotend is, zorgt het ervoor dat onder een weg of spoorlijn de grond niet te zwaar belast wordt en dat deze niet kan wegzakken door water.
2) Waterbouw
Hier wordt piepschuim vaak gebruikt als wandmateriaal langs waterwegen. Het houdt het water uit de oever zodat deze niet kan verzakken.
Daarnaast worden er soms ook boten mee gemaakt.
Ook wordt het gebruikt als extra drijfvermogen.
3) Bouw
In de bouw wordt het vooral gebruikt voor de isolatie van muren, daken en vloeren, Soms wordt piepschuim ook gebruikt als mal om beton tussen te storten.


4) Het gebruik van Tempex als isolatie in huizen
Door te werken met Tempex platen is een huis heel snel geïsoleerd.
Je snijdt simpelweg de gewenste hoeveelheid van een blok of plaat en plaatst het tussen de wanden om zo een lichte maar goed isolerende laag te creëren.

Tempex platen kunnen gebruikt worden tussen binnenmuren, buitenmuren en onder het dak.
Het is eenvoudig vast te zetten met lijm op vrijwel iedere ondergrond. Vooral nieuw te bouwen binnenwanden worden vaak voorzien van de isolatieplaten omdat deze snel te plaatsen zijn en minder schadelijk dan bijvoorbeeld glas- of staalwol.
Naast platen kun je als isolatie ook de losse korrels gebruiken. Vaak wordt dit gedaan in kruipruimtes onder het huis omdat dit snel en gemakkelijk te storten is. Meestal heb je in dit geval wel meer materiaal nodig omdat de korrels los meer ruimte in nemen dan in een samengeperste plaat.
Korrels kunnen ook tussen bestaande muren gespoten worden.
Er wordt dan vaak een klein gat gemaakt in een voeg waardoor een slang geplaatst wordt die de korrels tussen de muren spuit. Op deze manier kan er heel snel een compleet huis geïsoleerd worden.

Tempex in Wall Panels
Tempex wordt dus ook gebuikt in de Wall Panels, met als enige verschil dat een gewone plaat piepschuim niet echt decoratief is.
Voor de Wall Panels wordt er op de Tempex met een laagje poedersteen (crepi) gespoten. Deze steenlaag wordt dan zeer natuurgetrouw gekleurd met een baksteenmotief. Ook voelt de mooie, ruwe laag zeer “echt” aan.
Het plaatsen van de platen is eenvoudig en snel. De panelen zijn eenvoudig te reinigen met water en een zachte borstel. Geen hoge drukreiniger gebruiken, omdat deze de steenlaag gaat stuk maken.
Als de panelen buiten worden gebruikt, adviseren wij wel om deze met een kleurloze beschermlaag (voor façades) te behandelen, om verkleuring tegen te gaan.