Parket zelf oliën of vernissen, waar let ik op?

Dit is dé vraag die doe-het-zelvers mij vrij vaak stellen, betreft het oliën van hun parket.

Omwille van het grote aanbod op de markt, schept dit vaak verwarring.

Met deze blog hoop ik wat klaarheid te brengen in de spreekwoordelijke duisternis.

Wij werken met de olies van het merk Blanchon. Om niet te technisch te worden, beperk ik me tot de olies, die het meest worden gebruikt door doe-het-zelvers. Ik baseer mij op samengestelde eiken parket en massief eiken parket, omdat ik daar het meeste ervaring in hebben. Hou rekening dat niet alle houtsoorten met dezelfde producten worden behandeld.

 

 

Informeren is weten

Lees jij de gebruiksaanwijzing voor u aan de slag gaat ? DOEN !

Niet alle parketolies zijn hetzelfde, dus informeer u vooraf goed. Lees steeds goed de bijsluiter en informeer u in de zaak ,waar u de olie aankoopt. Iedere fabrikant heeft zijn specifieke vereisten om een bepaalde olie aan te brengen. Ga nooit aan de slag met verschillende merken, want dit kan tot zeer veel problemen lijden.

 

 


Opgelet voor zelfontbranding

LET OP VOOR ZELFONTBRANDING! Alle met olie doordrenkte vodden en pads zijn gevaarlijk voor zelfontbranding. Gooi deze NIET zo maar weg op een hoop of in een vuilzak. Zet tijdens de werken alle gebruikte vodden en pads in een emmer water en laat nadien buiten aan de lucht uitdrogen alvorens weg te gooien.


Technische fiche raadplegen

Raadpleeg de technische fiche voor je van start gaat. Blanchon heeft voor al zijn producten een technische fiche die de voorbereidingen, het gebruik en aanbrengen, droogtijd en uitharding, het onderhoud, etc. zeer goed uitlegt.


 

Tip 4 Opgelet voor kleurverschil

Als je meerdere potten hardwaxolie hebt, giet dan – voor je de massieve of samengestelde eiken parket gaat kleuren - alle potten samen in een groot recipient en meng goed. Hiermee bedoel ik écht goed en lang mengen, niet even “schudden voor gebruik”. Dit voorkomt dat met kleurverschil opgezadeld zit.

 


 Berekenen aantal liter parketolie/vernis

Je dient rekening te houden met :

- hoeveel lagen er dienen te worden aangebracht van die bepaalde olie of vernis

- wat het verbruik is per m2

Van sommige olies moet je slechts 1 laag aanbrengen, van andere 2 of 3 lagen. Ook het verbruik per m2 is niet hetzelfde voor elke olie. Sommige klanten gaan de prijs per liter vergelijken, maar dat zegt op zich eigenlijk niets. De bedoeling is dat je weet hoeveel liter je nodig gaat hebben om een bepaalde oppervlakte te kleuren. Dan pas ga je ook weten welke prijskaartje eraan vast hangt. Hou je aan het aantal lagen dat is voorgeschreven. Ga niet beknibbelen op de bescherming van je parket.

Een grotere verpakking gaat ook meestal voordeliger zijn dan een kleinere verpakking.

 


Verschil olie versus vernis

Vernis beschermt je eiken parket iets beter en vraagt minder onderhoud, terwijl olie wat authentieker oogt. In een moderne, strakke woning waar de vloer er over 10 jaar nog even clean moet uitzien, gebruik je best vernis. In een authentieke woning waar veel hout wordt gebruikt, bereik je met olie een knapper resultaat.

Opgelet : een vernis is niet volledig vlekproof. Een zuur kan ook bij een vernis, na enige tijd vlekken geven op je eiken parket.

 


Reinigen

De reinigingsproducten moeten afgestemd worden op het soort olie, waarmee de parket is gekleurd. Reinig geoliede parketten zo weinig mogelijk met enkel water. Dit droogt het hout uit. Gebruik steeds een natuurzeep voor geoliede parketten. Deze zeep geeft voeding aan het hout.

Bij een vernis wordt er een “film” gelegd op het eikenhout. Bij een vernis is het belangrijk dat je producten gebruikt voor een gelakte of geverniste parket. Dit zijn producten die geen voeding aan het eikenhout geven, vanwege de vernislaag.

Professionele producten zijn misschien iets duurder in aankoop, maar zijn meestal veel zuiniger in gebruik, wat op lange termijn goedkoper is en de werking is effectiever. Deze zijn ook meestal meer getest en afgestemd op eiken.

 


Eenlaagse parketolies

De naam zegt het al, het massieve eiken of samengestelde eiken parket wordt met 1 laag gekleurd. Als u weinig tijd heeft, kan dit een oplossing bieden. De Solid Oils van Blanchon (éénlaagse parketolies) bevatten wel meer pigment dan bv. de hardwaxolie. Dit maakt dat de kleur iets minder transparant gaat zijn dan bv. bij een hardwaxolie. Indien je de verharder toevoegt aan de olie, is de potlife zeer beperkt (1,5u). De verharder in verhouding toevoegen aan de hoeveelheid olie, die je in een bepaalde tijdspanne gaat verwerken.

 


Droogtijd versus uitharding

Zowel een verf als een parketolie hebben een droogtijd en een uitharding. Dit betekent dat u het parket na de droogtijd voorzichtig kan belopen, maar best nog even wacht met het verschuiven van stoelen, nat reinigen,… etc. tot na de uitharding.

Je werkt met lucht gedroogde olies, wat betekent dat de olie moet kunnen drogen aan de lucht. Als je het eiken parket tijdens de periode van uitharding gaat bedekken, kan dit mogelijk problemen opleveren.

 


Met tijd en boterhammen

Eiken parket kleuren is niet iets dat je snel, snel gaat doen. Probeer het product eerst even uit op een reserveplankje, zodat je “voeling” krijgt met het product. Kleur geen parket bij schemerlicht of kunstlicht. Kleur parket in daglicht. Ga niet kleuren in schroeiende zon of in vrieskou, ook al betekent dit dat het misschien niet zo goed uitkomt of langer gaat duren. Een parket terug afschuren en opnieuw oliën kost ook tijd én geld.