· 

Onze massieve Europees eiken tafels met metalen onderstel

Voor het vervaardigen van onze massieve eiken tafels op maat werken wij enkel met massief Europese Eiken.  De metalen onderstellen laten wij ook in een klein atelier vervaardigen.

 

Waarom werken wij met massief hout en waarom enkel met Europese eiken ?

Massief hout heeft verschillende voordelen, maar wij proberen hier de belangrijkste voor u op te sommen. 
Massief hout is nagenoeg perfect voor het vervaardigen van meubelen
op maat.

Hout is een natuurproduct. Geen twee bomen hebben dan ook dezelfde nerfstructuur, knopen of tekening. Dit zorgt ervoor dat geen twee meubelen er precies hetzelfde uitzien.

De unieke structuur en uitstraling van het hout geven uw meubel bovendien een extra dimensie. Uw meubel ziet er niet alleen goed uit, het voelt ook natuurlijk, sterk en uniek aan. Door massief hout te behandelen met kwalitatieve olie komt deze eigenheid nog sterker naar voor.

Massief hout dat behandeld is met een hardwaxolie of met een vernis, is bovendien relatief makkelijk te herstellen en onderhouden. Te veel mensen zien zich nog zwoegend hun meubels

boenen😊. Deze tijd is gelukkig voorbij.

Daarmee ontkrachten we ook meteen een hardnekkige mythe.

Massief hout is echt niet moeilijk schoon te houden. Wanneer uw massief houten tafel goed werd behandeld, geniet u er jarenlang van.

 

De reden dat wij enkel met Europees eiken werken is omdat dit een ecologisch minder grote voetafdruk heeft en de kleurschakeringen van de hout zijn minder hevig dan bij zijn Amerikaanse broer. Europees eiken is ook wat robuuster dan de Amerikaanse variant.

 

Het enige doch belangrijk nadeel is dat de Europees eiken schaarser en dus ook duurder wordt.

Ook in Amerika is er een duidelijke voorkeur voor Europese eiken.

Dit maakt dat er soms met goedkopere en meestal minderwaardigere alternatieven wordt gewerkt.

 

De Europese eik (Quercus Robur), ook wel Engelse of zomereik genoemd is een gematigd hardhout. Deze komt inheems voor in de meeste delen van Europa.

De Amerikaanse eik (Quercus Alba) is eveneens een gematigd hardhout die vooral voorkomt in Noord-Oost Amerika.

Beiden hebben de eigenschap om honderden jaren oud te kunnen worden.

 

Europees eiken

 

Amerikaans eiken

Kleur

De kleur van Europese eiken heeft de neiging om wat donkerder te zijn en de kleur van het hout is warmer, honing kleur.

De Amerikaanse eiken is wat lichter en roziger van kleur. Sommige mensen houden hiervan, anderen vinden dit storend. Vooral bij het aanbrengen van een witte hardwaxolie, gaat de kleur een “roze” ondertoon hebben.

 

Kleurschakeringen van het hout

De planken van een Europees eiken zijn egaler.

Bij de Amerikaanse eiken is er een grotere variatie van licht en donker hout tussen het midden van de boomstam en de buitenkant hiervan.

 


Hoe oud wordt een Europese eiken ?

Veel is afhankelijk van de grondsoort en standplaats. Voordat de eik een meter is, gaan er wel 5 jaar overheen. Bij slechte grond, wat langer, bij zeer goede grond mogelijk 1 jaar eerder. Eenmaal een meter hoog, groeit een eik gemiddeld 40 a 50 cm per jaar

Dus hij doet er voor de volgende meter 2 a 3 jaar over. Dit gaat zo door tot 6 à 7 meter.

Hierna gaat de groei in de hoogte, veel minder snel. En wordt er een begin gemaakt aan de brede kruin. De eik groeit per seizoen 2 keer.

 

De productie van onze massief eiken tafels.

Voor het vervaardigen van onze eiken tafels, worden er balken verzaagd. Deze balken worden met elkaar verlijmd en tussen een pers geplaatst.

Na de verlijming worden de tafelbladen op maat gezaagd, geschuurd en de knopen/barstjes worden opgestopt en weerom geschuurd. Donkere knopen worden met een donkere kleur opgestopt, de lichtere knopen/scheurtjes worden in de kleur licht eiken opgestopt.

U heeft bij ons de mogelijkheid om de knopen bv. allemaal donker of allemaal in licht eiken op te stoppen.

Daarna wordt het hout gekleurd. Voor de kleur kijken wij samen met u, welke kleur u verkiest en of deze aansluit bij het kleurenpallet van uw interieur, stoelen en kasten.

Het metalen onderstel laten wij vervaardigen in een klein atelier, waar alles nog manueel wordt gelast. Ook hier wensen wij voor onze massief eiken tafels niet te opteren voor het minder kwalitatieve bandwerk.

 

Salontafel op maat gemaakt


Onze metalen tafelpoten

De metalen tafelpoten worden gepoedercoat. Wij bieden 5 standaardkleuren aan : zwart, wit, grijs en 2 bruintinten. Maar verkiest u toch een andere kleur, dan heb je bij ons keuze uit meer dan 30 kleuren.

Ook hebben wij de mogelijkheid om de tafelpoten in Chrome-kleur te laten afwerken. Omdat Chrome gevoelig is voor vingerafdrukken, wordt er als eindlaag een beschermlaag overheen gespoten, zodat de poten minder gevoelig zijn voor afdrukken.

Wenst u de tafelpoot toch iets hoger/lager ? Ook daar kunnen wij voor zorgen.

 

Wat zijn nog enkele extra’s ?

Heb je graag afgeronde zijden langs de 4 kanten?

  •  Kan voor gezorgd worden.

De vloer waarop de tafel komt te staan is niet zo heel egaal ?

  • Onderaan onze centrale tafelpoot (bv. dubbele X) zitten verstelbare dopjes, waardoor de tafel in alle omstandigheden volledig stabiel kan worden geplaatst. Op deze manier vermijd je ook het “knutselen” met viltjes, kartons, etc. onderaan de tafelpoot

Alles wordt door ons zelf geleverd.

  • Onze tafels worden met de grootste zorg gemaakt. Wij streven ernaar om deze ook in optimale staat bij u te leveren. Dit maakt dat je– ook op het moment van levering – bij ons terecht kunt voor bijkomend advies of informatie.

Je wenst groeven tussen de planken ?

  • De balken worden geselecteerd, zodat deze mooi allemaal even groot zijn. Er wordt dan tussen de planken een kleine groef getrokken.

 

Een tafelblad om tegen het aanrecht te plaatsen ?

  • Bezorg ons de gewenste afmetingen en wij laten dit op maat maken.

 


Een badkamermeubel in combinatie met een waskom in natuursteen ?

Zoals je kan zien, loont het zeker te moeite om even langs te komen, als je de aankoop van een massief eiken eettafel, salontafel, bistrotafel of badkamermeubel overweegt.

Toveren kunnen wij helaas nog niet, maar we blijven proberen 😊 .