· 

Er was eens een “Krakend parket”

Een parket die kraakt kan voor enkelen misschien klinken als “echt hout”, maar meestal is dit storend en niet leuk.

Hout is een natuurproduct, dat “werkt”. Om deze reden kan elke zwevende houten vloer wel een klein beetje kraken. Als dit kraken onder bepaalde omstandigheden erger wordt, is dit in de meeste gevallen veroorzaakt door één van de onderstaande factoren.

 

Waarom kraakt een parketvloer ?

Het krakende geluid wordt namelijk veroorzaakt door wrijving tussen houten onderdelen.Deze wrijving ontstaat omdat er ergens in de (onder)vloer ruimte is, waardoor de onderdelen kunnen bewegen. Deze beweging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer er iemand overheen loopt.

Dit kan verschillende oorzaken hebben

 

1) Foutieve plaatsing

Je beslist om een parketvloer zwevend te plaatsen op een bestaande vloer, maar de parketvloer wordt niet volgens de specificaties van de fabrikant geplaatst. Een fout die hierbij gemaakt wordt, is dat de ondervloer niet vlak genoeg is en dus de parketvoer niet overal de ondervloer raakt Als de ondervloer ongelijk is en de parketvloer is zwevend gelegd dan kan het zijn dat het parket kraakt als je eroverheen loopt. Bij het leggen mag de ondervloer niet meer dan 2mm per m2 ongelijk zijn.

 

Kan dit probleem na plaatsing worden opgelost ? Jammer genoeg niet meer ! Waarom ?

De vloer (waarop het parket zal worden geplaatst ) had je voor het leggen moeten egaliseren. Eens het parket werd geplaatst, is het dus te laat.

Of je leert te leven met het kraken leren of het parket wordt opnieuw geplaatst, nadat ondervloer eerst is geëgaliseerd. Dit is natuurlijk een heel werk, waar mensen vaak tegen opzien. Bij een houten ondervloer, gaat men soms proberen om enkele planken hier en daar wat vast te schieten in de houten ondervloer. Op deze manier wordt het parket naar de lage delen getrokken en kan je weer problemen krijgen met het werken van de vloer krijgen, wat dus geen oplossing gaat bieden.

2) Luchtvochtigheid te hoog of te laag

Zorg altijd dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% is dan zal de vloer niet of zeer beperkt kraken. De relatieve luchtvochtigheid kan men uitlezen op een hygrometer.

Naar mijn persoonlijke ervaring is een te droge kamer meestal het probleem. Zelden hoor ik problemen met een té hoge relatieve luchtvochtigheid.

Voor meer informatie i.v.m. de luchtvochtigheid, kan je terecht op mijn blog over de luchtvochtigheid, waar dit item meer in detail is behandeld.

Hou er zeker rekening mee, dat het kraken niet onmiddellijk gaat ophouden, als er in de kamer opnieuw een normaal vochtgehalte wordt bereikt. Geef het hout een aantal dagen de tijd om zich aan te passen in het gewijzigde klimaat.

 

Het parket verlijmen op de ondervloer.

Als ChateauBois Oostende, adviseren wij altijd om de parketvloer te verlijmen op de ondervloer. Opgelet, ook hierbij dient de ondervloer vlak te zijn, zodat het parket de vlakke ondervloer overal raakt .

Bij een verlijming van een parketvloer, kan de vloer niet meer bewegen of kraken. Dan ligt deze volledig vast.

 

Er zijn tal van lijmen op de markt, dus het is essentieel dat u met de juiste lijm aan de slag gaat.

Sommige vragen blijven steeds terugkomen, zodat wij het toch de moeite vonden

om deze eens aan te halen in deze blog :

Vraag 1 :

Klant : Welke lijm moet ik gebruiken ?

Een fout dit menig klant maakt is dat zij lukraak (en liefst de goedkoopste) lijm aankopen en daarmee aan de slag gaan. De denkpiste van de klant is vaak : je ziet het niet en ook een goedkope lijm zal ook wel voldoende kleven

Niet elke lijm is voor alle parketten geschikt. Wat is de dikte/breedte van het parket ? Gaat het om massieve parket, samengestelde parket, mozaïekparket, etc ? Wat is de ondergrond ? Verlijmen met een foutieve lijm zal aanleiding geven tot problemen. Dit ligt dan niet aan het hout maar aan de verlijming/plaatsing van het parket.

Ons advies luidt : opteer voor een kwalitatieve, juiste lijm, want “goedkoop is soms juist duurkoop”.

 

Vraag 2 :

Klant : Ik het parket willen verlijmen op een onderfolie (bv. 3mm folie), want dat isoleert dan toch nog iets beter en voorkomt contactgeluid.

 

De bedoeling van een verlijming is dat je op een vaste, stabiele ondergrond gaat verlijmen, teneinde de werking van de vloer en het kraken tegen te gaan. Als je op een onderfolie gaat verlijmen, is dit GEEN stabiele ondervloer. Dit heeft echt geen zin.

 

Vraag 3 :

Klant : Mijn ondervloer ligt niet geheel waterpas, dus ga ik hier en daar maar wat meer lijm gebruiken

U gebruikt een lijm, speciaal voor parket en deze wordt op een egale ondergrond aangebracht. De verhouding van de hoeveelheid lijm versus de te plaatsen parket moet worden gerespecteerd. Als u teveel lijm gaat aanbrengen, gaat de droogtijd langer zijn en is de kans groot dat de lijm tussen de voegen uit komt.

Bijkomend probleem is dat het zeer moeilijk gaat zijn om de vloer mooi égaal te plaatsen.

 

Vraag 4 :

Klant : moet ik mijn tegelvloer eerst opruwen, alvorens ik mijn parket ga verlijmen ?

Je kan een nieuwe parketvloer op een bestaande tegelvloer leggen. Bij een tegelvloer is het wel belangrijk om eerst de tegelvloer op te ruwen. Met een diamantschijf maak je krasjes in de tegelvloer om een betere hechting te bekomen met de lijm.

Vervolgens breng je nog een hechtingsprimer aan. Deze primer is noodzakelijk voor het verwijderen van alle vetten van de bestaande vloer.