· 

Een parket in de slaapkamer? Of gaan we toch voor een laminaat? Lig jij daar wakker van

 

De slaapkamer is een oase van rust, waar je een drukke werkdag afsluit. Je brengt dus behoorlijk wat tijd door in de slaapkamer.Daarom wil je er uiteraard voor zorgen dat het een gezonde plek is

Evenwicht brengen in je slaapkamerinterieur is noodzakelijk voor een goede nachtrust.

Bij ChateauBois vind je zowel parketten als laminaat.

 

Ook al worden parket en laminaat soms geheel onterecht over dezelfde kam gehaald, toch is er wel degelijk een verschil. Denk maar aan de samenstelling, de look, de levensduur,… etc. Voor het parket richt ik me enkel op eiken parketten, omdat wij voornamelijk hiermee werken.

 

 

Waarom opteren voor een laminaatvloer in de slaapkamer ?

Laminaatvloeren bestaan uit een kunstmatig materiaal en bestaat uit 4 lagen:

De basis voor laminaat is een vezelplaat met hoge dichtheid, met op de bovenzijde een decoratieve laag (gelamineerd papier) met een bepaald patroon. Daarin wordt dan soms een houtpatroon ingeperst, zodat de laminaat ook wat structuur krijgt. Daarbovenop komt dan nog een doorzichtige en zeer sterke kunstoflaag, die kras -& vlekbestendig is.

 


Voordelen van een laminaatvloer

1) Plaatsing

Als je een beetje handig bent, kan je een laminaat zelf plaatsen. De laminaat kan zwevend worden geplaatst en de planken klikken eenvoudig in elkaar.

 

2) Reinigen

Een laminaat vereist zeer weinig of geen onderhoud. Je reinigt deze het best met een speciaal reinigingsproduct voor laminaat. Vlekken zijn (meestal) eenvoudig te verwijderen.

 

3) Prijs

Een laminaatvloer kan je al voor zeer goedkoop aankopen. Volledigheidshalve dien ik hierbij wel te vermelden dat ook de kwaliteit hierin een zeer grote rol speelt. Veel hangt af welke eisen je zelf stelt m.b.t. de kwaliteit en de duurzaamheid.

 


Nadelen van een laminaatvloer

1) Grotere gehorigheid

Voornamelijk de grotere gehorigheid is een eigenschap die veel mensen ervan weerhoudt om laminaat in een slaapkamer te plaatsen. Een hondje of katje in huis? Het trippelen van je “schattebout” op de laminaat gaat niet onopgemerkt voorbij.

 

2) Lastige reparatie van beschadigingen

Ook het feit dat beschadigingen vaak lastig te repareren zijn. Vaak moeten dan direct hele panelen direct worden vervangen. Een laminaatvloer die volledig onder der krassen en gebruiksporen zit, kan helaas niet meer hersteld worden. In dit geval zit er niets anders op dan deze uit te breken en een nieuwe vloer te plaatsen.

 

3) Kouder aanvoelen

Een laminaatvloer voelt minder warm aan en is harder aan dan een echte houten vloer.

 

4) Levensduur

Een laminaat heeft over het algemeen een minder lange levensduur dan een parket.

 

5) Geen meerwaarde

Een laminaat geeft geen meerwaarde aan je woning. Ook de zeer duur geprijsde laminaat blijft in zekere zin steeds laminaat.


Waarom opteren voor een parketvloer in de slaapkamer ?

Een parketvloer is een van de populairste slaapkamervloeren. De stijlen en mogelijkheden zijn teveel om op te noemen. Bij een parket is elke plank uniek wat zorgt voor een mooie en zeer natuurlijke uitstraling.

 

Parketvloeren worden gemaakt uit hout en dat is een levende materie. De keuze in parketvloeren is enorm groot, bv. een samengestelde parket, een massieve parket of een traditionele parket.

 

  • De samengestelde of meerlagige parket: De parket bestaat meestal uit verschillende houtsoorten en dus meerdere lagen, die op elkaar zijn verlijmd. De toplaag is een massieve laag in nobel eikenhout. Deze vloer is stabiel en gaat minder werken.
  • Een massieve eiken parket bestaat volledig uit edel hout. Een massieve eiken parket is gevoeliger aan temperatuurschommelingen dan zijn samengestelde broertje.
  • Een traditionele eiken parket bestaat uit een massief eiken onderparket, waarop dan een laag van 6mm of 9mm nobel eikenhout wordt verlijmd en vernageld. Omdat deze vloer ook weerom een verlijming is van verschillende lagen op elkaar, gaat het hout ook minder werken.

Voordelen van een parketvloer in de slaapkamer.

1) Hout bevordert het klimaat van je kamer

Schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën zijn er minder actief . Een logisch gevolg dat hieruit voortvloeit is dat het dus ook het risico op allergieën, astma en infecties van de luchtwegen verminderd. Zoals je wellicht weet, geven de Scandinavische landen ook de voorkeur een hout in hun woningen. Onderzoeken hieromtrent bevestigen dit ook.

 

Hout helpt de luchtvochtigheid stabiel te houden, vanwege het natuurlijke absorptievermogen van houtoppervlakken. Dit is een zeer grote troef voor o.a. je slaapcomfort.

 

2) Warm een aangenaam aanvoelen

Houten vloeren voelen altijd aangenaam warm aan omdat hout isoleert, zelfs in een koudere kamer. In de zomer voelt hout dan weer aangenaam fris aan.

 

3) Meerwaarde

Parket geeft je woning een meerwaarde, straalt elegantie en warmte uit, dit in tegenstelling toe laminaat.

 

4) Slijtvast

Een parketvloer is ecologisch. Hij verslijt door zijn dikte erg traag en is daardoor ontzettend duurzaam. Hij gaat – mits een goed onderhoud – decennialang mee!

 

5) Bijwerken beschadigingen

Bij een parketvloer kan je kleine beschadigingen eenvoudig bijwerken. Een parketvloer ziet er na een grondige schuurbeurt en (eventueel) een nieuw kleurtje, weer uit als nieuw en kan er weer zeer lange tijd tegenaan.


Nadelen parketvloer

1) Onderhoud

Een parketvloer eist iets meer onderhoud dan een laminaatvloer. Een geoliede parket behandel je occasioneel met een onderhoudsolie. Een verniste vloer daarentegen heeft minder onderhoud nodig. Vlekken verwijder je best zo snel mogelijk.

 

Meer info vind je hierover in een vorige blog : https://www.chene-chateaubois.be/blog/parket-onderhouden/

 

2) Prijs

Een parketvloer is meestal duurder in aankoop dan een laminaatvloer, maar blijft - in tegendeel van laminaat - zijn meerwaarde behouden, zelfs na enkele decennia.

Op termijn is en blijft dit een duurzame investering. Bij ChateauBois kan je ook terecht voor enkele budgetparketten. Het is zeker de moeite waard om dit te overwegen.

 

3) Plaatsing

Een samengestelde eiken parket kan – onder sommige omstandigheden – zwevend worden geplaatst. Als ChateauBois adviseren wij steeds om een parket te verlijmen, omdat dit het contactgeluid reduceert en het parket stabieler ligt. Dit vergt enige kennis wat je beste overlaat aan een professionele plaatser, maar dit weerhoudt sommige klanten niet om zelf aan de slag te gaan. Meer info voor plaatsing vind je op onze andere blog https://www.chene-chateaubois.be/blog/parket-plaatsen/


 

Tenslotte

Of je opteert voor een laminaat of een echte parket blijft een persoonlijke keuze. Welke eisen stel je zelf ?

Welk budget voorzie je voor je vloer ?

Bij ChateauBois in Oostende vind je, naast laminaat ook nog steeds een massieve eiken parket aan een aanvaardbare prijs. Wij verdelen reeds meer dan 15 jaar de massief eiken parket en het mag gezegd worden… met succes.