· 

Waarmee houdt u rekening bij het plaatsen van uw parket?

Zelf aan de slag of toch liever niet ?

De vraag die menig klant zich stelt: ga ik zelf aan de slag om het parket te plaatsen of toch liever niet?

Indien u ervoor opteert dat de plaatsing van uw parket professioneel gebeurt, kies je uiteraard voor een goede parketteur.

De plaatsing van een massief eiken parket laat u het best over aan een professionele parketteur. Hout is een levend materiaal dat blijft werken. Daar is toch enige vakmanschap voor nodig.

 

Een samengestelde eiken parket kan je eventueel wel zelf plaatsen, als je handige doe-het-zelver bent. Bereid je goed voor en neem er je tijd voor.

Wij geven u in deze blog graag enkele tips mee, mocht u zelf aan de slag willen gaan met een samengestelde eiken parket.

 

1. ACCLIMATISATIE VAN PARKET -> ZEER BELANGRIJK

Alle vloeren waarin hout verwerkt zit, moeten we laten acclimatiseren.

Leg nieuwe vloer in het midden van de te leggen ruimte. Als de vloerdelen verpakt zijn, laat je de verpakking gewoon zitten. De planken moeten altijd liggen.

Dit om te voorkomen dat de vloer direct na het leggen zal gaan uitzetten of krimpen. Een massieve vloer zal altijd het sterkst reageren op temperatuur-verschillen en luchtvochtigheid, daarom moeten deze vloeren langer acclimatiseren dan de andere vloeren.

 


Elke houten vloer zal na het leggen soms iets krimpen of uitzetten, daarom worden dit soort vloeren altijd vrij van de muur gelegd. Er moet een vrije ruimte van ongeveer 1 à 1,5 cm zijn. Als een vloer niet geacclimatiseerd is heb je niet genoeg aan deze marge.

Als de luchtvochtigheid in de ruimte waar de nieuwe vloer moet worden gelegd hoger is dan waar de vloer vandaan komt (magazijn of buitentemperatuur) zal het hout na het leggen, beginnen te zwellen. De planken zetten zich dan in de breedte uit, zodat de vloer kan bollen en de planken gaan schotelen. De onderlinge verbinding ( mes en groef) zal hierbij dan beschadigen. De schade die dan is ontstaan, moet hersteld worden door de hele vloer eruit te halen. Ook het seizoen is van groot belang.

 

In een droge leefomgeving zal het hout zich aanpassen aan de luchtvochtigheid van de omgeving. Door vochtverlies zal je vloer direct na het leggen, beginnen te krimpen. Er kunnen scheurtjes in de toplaag ontstaan. Er ontstaan naden tussen de planken en de tand/groef verbinding wordt zichtbaar. Ook kunnen de naden losknappen ondanks de verlijming in een tand/groef verbinding. De vrije ruimtes bij de muren worden ook meer, zodat een plint deze ruimtes niet meer helemaal zal bedekken.

 

Hoe lang moet een vloer acclimatiseren ?

· Massieve houten vloeren

Een massieve vloer heeft een lange acclimatisering tijd nodig. Denk hierbij aan één week tot 14 dagen. Vooral in de winter is dit van groot belang om de vloer ongeveer 2 weken te laten wennen aan de omgevingstemperatuur.

 

· Samengestelde eiken parket

In de zomer volstaan 2 dagen om de vloer te acclimatiseren. In de herfst en winter adviseren we om ca. 1 week aan te houden. In de winter adviseren we om ongeveer 1,5 week aan te houden.

 

 

2. MATERIALEN

Bij zwevend plaatsen:

- Ondervloer met (bijvoorkeur) dampscherm

- Houtlijm om de tand/groef verbinding op de kop te verlijmen.

 

Als je volledig wil verlijmen:

- flexlijm voor parketten

- Parket

- Plinten (massief eiken of schilderplinten). Daarover vertel ik meer in een volgende blog

- Montagelijm (om de plinten tegen de muur te bevestigen)

 

3. GEREEDSCHAP

- Afstandblokjes (tussen parket en muur)

- Decoupeerzaag

- Rolmaat

- Timmermanspotlood

 


4. DIKTE VAN HET PARKET

Hou ook rekening met de dikte van het parket en met de beschikbare hoogte aan bv. deuropeningen, etc.

 

5. HOEVEELHEID

Bereken de oppervlakte van de kamer en tel daar ca. 10% snijverlies bij. Als u enkele planken over heeft, hou die zeker bij. Als de parket in de loop der tijd beschadigd zou worden, kan een parketteur met de reserveplanken aan de slag om de schade te herstellen. U hoeft dan niet rond te gaan rijden, op zoek naar een soortgelijke parket.

 

6. LEGRICHTING

Bekijk de ruimte in zijn geheel en stel je de vraag of kamer optisch langer of breder wenst en eventueel ook hoe de aanpalende ruimtes zijn.

U heeft bv. een lange, smalle ruimte

1. Parket in de lengte -> de kamer gaat optisch langer lijken.

2. Parket in de breedte -> de kamer gaat optisch breder lijken.

 

7. LUCHTVOCHTIGHEID

Let verder goed op de luchtvochtigheid in de ruimte. De optimale luchtvochtigheid is tussen de 45-75%. Dit kun je opmeten met behulp van een hygrometer. In een nieuwbouwhuis zal deze altijd vrij hoog zijn. Als er onlangs een cement of betonvloer is gestort, dan moeten deze helemaal uitgehard en droog zijn. Bij twijfel test de vloer dan eerst.


8. DE VLOER ONDER HET PARKET

a) Nieuwe chape

De vloer (bv. chape) moet volkomen vlak zijn. Voor de chape kies je een goede chapist, dit is werk voor specialisten.

Laat de chape voldoende drogen (ca. 1cm/week), gebruik geen bouwdrogers. Zorg steeds voor voldoende ventilatie en dit zowel in de zomer als in de winter.

Indien de chape poreus is, breng je eerst een primer aan voor een optimale hechting. Voor een nieuwe chape raadpleegt u best een vakman, omdat een goede chape zeer belangrijk is.

 

b) Bestaande chape

Als de parket op een bestaande chape wordt geplaatst, verwijder alle lijmresten en oneffenheden. Indien de chape poreus is, breng je eerst een primer aan voor een optimale hechting.

 

c) Bovenop een bestaande vloer

Dat is mogelijk, op voorwaarde dat er geen tegels loszitten.

 Vervolgens moet je de vloer eerst goed ontvetten, dan de vloer opruwen met een diamantschijf, en tot slot altijd een epoxylaag erbovenop leggen om grondvocht tegen te gaan. Pas dan kan je aan de slag met de plaatsing van het parket.

 

9. ZWEVEND PLAATSEN OF VERLIJMEN

Samengesteld parket kun je op twee manieren leggen : vast of zwevend.

Vast leggen houdt in dat de parketvloer wordt vastgelijmd op de ondergrond.

Bij zwevend leggen, rust de parketvloer los op de ondervloer. Het voordeel van vast leggen, is dat je geen risico loopt dat zich later naden vormen tussen de planken.

 


Tot slot

Wij hebben gemerkt dat dit zaken zijn, waarmee veel klanten worstelen en dus leek het ons een zeer goed idee, om deze eens voor u onder de loep te nemen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0